Slovenské elektrárne ukončili montáž parných turbín v Mochovciach

05.02.2013 Levice

Mochovce 5. februára (TASR) – Slovenské elektrárne, a.s. ukončili montáž všetkých štyroch parných turbín na 3. a 4. bloku Atomóvých elektrární Mochovce.
Posledná turbína bola dokončená montážou plášťa, ventilov a spojovacieho potrubia v decembri 2012. „Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, dosiahli ďalší míľnik v procese výstavby konvenčnej časti nových blokov,“ uviedla hovorkyňa elektrární Janka Burdová.
Parné turbíny premieňajú tepelnú energiu pary na mechanickú energiu, ktorá sa zároveň mení na energiu elektrickú v generátore. Každý blok atómovej elektrárne v Mochovciach má dve parné turbíny. Turbína sa skladá z ťažkých komponentov a spolu s pomocným potrubím a generátorom váži 750 ton. Na osadenie komponentov turbín boli preto potrebné dva zosynchronizované žeriavy.
Dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO34) sa má ukončiť koncom roku 2014 respektíve koncom roku 2015.
"Nové termíny sú také, že jeden blok má byť ukončený koncom roku 2014 a ďalší koncom roku 2015," informoval koncom januára minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Doterajší plánovaný rozpočet na dostavbu EMO34 vo výške 2,8 miliardy eur sa má navýšiť o 682 miliónov eur.
 

Vyberte región